Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Hepatit B Tedavisi

Hepatit B Tedavisi

AKUT HEPATİT B ENFEKSİYON TEDAVİSİ

Hepatit B enfeksiyonuna ilk kez yakalanıldığında genellikle bir tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Birçok kişi genç yaştayken bu enfeksiyona yakalanır ve kendileri ya da aileleri enfeksiyona yakalandıklarının farkında bile olmayabilirler. Tabi ki eğer mümkünse enfeksiyonun erken yaşlarda teşhis ve tedavisi kronik enfeksiyona yakalanma riskini azaltacağından dolayı oldukça önemlidir.

Gerçekleşmesi halinde, akut hepatit B enfeksiyonunun anlaşılması zordur. Enfeksiyon belirtileri, ateş, yorgunluk, kas ağrıları, bulantı ve iştah kaybı gibi grip anında da görülebilecek belirtilerdir. Akut hepatit b olan genç ve yetişkinlerin yarısına yakını birkaç gün ya da birkaç hafta süreyle sarılık geçirebilir. Akut hepatit b olan bebek ve çocuklarda ise sarılık hastalığına yakalanma ihtimali oldukça azdır. Akut hepatit b, çok nadir de olsa tıbbi destek gerektiren, yaşamı tehdit edebilen karaciğer yetmezliği ile sonuçlanabilecek ani gelişen bir hepatite neden olabilir.

HEPATİT B KRONİK ENFEKSİYONUNUN TEDAVİSİ


Kronik hepatit B teşhisi konulan birçok hasta teşhisin konulduğu zamanlarda tedaviye ihtiyaç duymamaktadır. Hastalar, uzun dönem boyunca da kendilerini iyi hissedeceklerdir fakat hastalıkla bir ilerleme olup olmadığını belirleyebilmek için doktor kontrollerinin aksatılmaması gereklidir.

Genellikle oluşan bu durumun yanı sıra, bazı hepatit B hastaları virüsün aktivitesini sınırlayabilmek ve karaciğerdeki hasarın ilerlemesini durdurmak için tedaviye ihtiyaç duyabilirler. Bu durumda uygulanacak olan tedavi ilaç tedavisidir. Bu tedavinin amacı, hastanın yaşam kalitesini arttırmasının yanı sıra hastalığın siroz, karaciğer hastalığının son aşaması olan hepatosellüler karsinom ve ölüm gibi sonuçlara ilerlemesini engellemektir. Bahsi edilen bu komplikasyonlar doğrudan viral yük olarak bilinen kandaki virüs miktarı ile ilişkilidir.

Çoğu insanda virüsün bazı genetik materyalleri karaciğer hücrelerinde kalır ve bu yüzden virüs, hastanın vücudundan tamamen temizlenemez. Fakat günümüzdeki çoğu vakada anti viral tedaviler ile bu tür virüs seviyeleri çok düşük düzeylerde tutulabilmektedir. Virüs çok düşük seviyelere baskılanırsa karaciğer fonksiyon testlerinin normale döndüğü görülecektir. Tedavi sonucu karaciğerin durumu iyileşek ve komplikasyon riski azalacaktır.

Nadiren virüs kanda belirlenemez kişi hepatit B yüzey antijeni testinde negatif olur. Bu kişiler genellikle çok iyi hissederler fakat virüs karaciğer hücrelerinde kalacağından komplikasyonların artması riskiyle karşı karşıya kalabilirler. Bu nedenle kronik hepatit B olmuş kişilerin yaşamlarının geri kalanını doktor kontrolünde geçirip testlerle takip edilmeleri gereklidir.

KRONİK HEPATİT B TEDAVİLERİ


Günümüzde kronik hepatit B için iki tip ilaç tedavisi kullanılmaktadır.

Bu tedavilerden ilki interferonlardır. İnterferonlar, vücudun bağışıklık sistemi tarafından viral enfeksiyonla savaşması için doğal olarak üretilen proteinlerdir. Tedavi ya pegile interferon alfanın haftada bir kez ya da standart interferon alfanın haftada üç kez hastanın vücuduna enjekte edilmesini gerektirir. Hepatit B hastalarının çoğu interferon tedavisi ile vücutlarındaki virüsü temizlerler. İnterferonla tedavinin dezavantajları olarak enjeksiyon ihtiyacı olması ve yoğun yan etkilerin olmasını gösterebiliriz.

İkinci ilaçla tedavi yöntemi ise nükleosit ya da nükleoid analoglarıdır. Bunlar, virüsü üreyemez şekilde bırakmak için virüsün DNA kopyalarını yaparken kullandığı normal yapı taşlarının taklidini yapabilen sentetik kimyasallardır. Nükleositler kandaki virüs miktarını önemli derecede düşürebilirler. Bu grupta çok sayıda ve birçok çeşitte ilaç vardır. Bu ilaçların tamamı tablet şeklinde, oral yolla vücuda alınır. Nükleositlerin problemi, kendilerine karşı direnç gelişebilmesidir. Viral DNA mutasyona uğradığından dolayı virüs ilaçtan etkilenmemeye başlar. Virüs hızlıca direnç geliştirmeye başlar ve tedavi artık etkili olmadığından dolayı hasta, yeniden hastalanmaya başlar. Bu riski en aza indirebilmek için tedaviye dirence yol açma ihtimali en düşük olan nükleositlerle başlanılması daha iyi olacaktır.

TEDAVİYE BAŞLAMA


Karaciğeriniz anlamlı bir şekilde hepatit B enfeksiyonu yüzünden hasar görüyorsa, doktorunuz size tedaviyi tavsiye etmeye başlar. Tedavi protokolleri, tedaviye başlama kararının temel olarak üç kritere dayandığını bildirmektedir:
  • Kandaki HBV DNA seviyeleri (Yani viral yük)
  • Karaciğer fonksiyon testleri (Özellikle aminotransferaz enzim (ALT) seviyeleri)
  • Karaciğer biyopsi ve/veya taramalarının gösterdiği karaciğer hasarının derecesi ve seviyesi
EASL Kılavuzu hastaların şu zamanlarda tedavisinin düşünülmesini tavsiye eder:
  • HBV DNA seviyeleri 2000 lU/ml'nin üstünde olduğunda (Yani yaklaşık 10.000 kopya/ml)
  • Serum ALT seviyeleri laboratuvar normal üst limitinin üstünde olduğunda (Yani karaciğer enzim seviyeleri yükseldiğinde)
  • Karaciğer biyopsisi (Ya da girişimsel olmayan testler) orta seviye veya ciddi aktif iltihaplanma ve/veya fibrozu gösterdiğinde.
Tedavi bulguları kişinin yaşı, sağlık durumu ve bulunduğu ülkedeki anti-viraller dikkate alınarak yapılmalıdır.

Bu aşamada tedavi almayan hastalar, ciddi sağlık problemleriyle karşı karşıya kalabilirler. Tedavinin uygulanmadığı durumlarda kronik hepatit B hastalarının üçte biri zamanlar karaciğer sirozu veya karaciğer kanserine yakalanmaktadırlar. Bu gibi durumlarda kişi sadece karaciğer nakli ile hayatına devam edebilir. Günümüzde, kronik hepatit B hastası olan kişilerin %15-25'inin karaciğer hastalıklarından öldüğü öngörülmektedir.

Bazı durumlarda ise kronik hepatit B hastalarına tedavi önerilmemektedir. Tedavi önerilmemesinin nedenleri, tedavinin faydalı olacağı kişiler kategorisine girmemeleri ya da özel sebepler olabilir. Örneğin, interferon alfa; siroz, otoimmün hastalık bulgusu olan ve kontrolsüz ciddi depresyonda olan hastalarda kontra endikedir.

Tedaviye başlamayacak olan hepatit B hastaları, ileride tedaviye ihtiyaç duyabileceklerinden dolayı enfeksiyonda herhangi bir değişiklik olup olmadığını öğrenmek için düzenli olarak doktor kontrolünde olmalıdırlar. Bunun yanı sıra sağlıklı bir yaşam tarzı takip edip bağışıklık sistemlerinin virüsle savaşmasına yardımcı olmalıdırlar.

HEPATİT B TEDAVİSİNİN YAN ETKİLERİ

Herhangi bir ilaç tedavisinde olduğu gibi, hepatit B tedavilerinde de yan etkiler rapor edilmelidir. Hepatit B tedavisinin yan etkileri genellikle hafiftir ve basit tedavilerle bu yan etkiler ortadan kaldırılabilir. Fakat yan etkiler çok şiddetli ise bu sizin tam doz almanızı, hatta tedavinizi durdurabilir. Kontrolünüzü düzenli yaptırmanız, tedavide bir gelişme olup olmadığını kontrol etmeniz ve bazı ilaçların yan etkisi olup olmadığını öğrenmeniz gereklidir. Yan etkilerin türü ve sıklığı kullandığınız ilaca göre değişiklik gösterebilir. Yan etkiler yüzünden tedaviyi bırakmak istediğinizde önce doktorunuza danışınız. İlaçları bırakmak veya tekrar başlamak tedavinizi zor hale getirebilir.

En yaygın interferon yan etkileri nelerdir?
  • Grip benzeri belirtiler, yorgunluk, genel kas ağrıları, ateş, ürperti ve iştah kaybı gibi
  • Bulantı
  • İshal
  • Öksürük ve nefes darlığı
  • Yorgunluk ya da bitkinlik
  • Duyarlılık ve ruhsal durum değişikliği
En yaygın nükleosit/nükleotit analogları yan etkileri nelerdir?
  • Bulantı, kusma ve iştah kaybı
  • İshal ve karın ağrısı
  • Şişkinlik
  • Uykusuzluk
  • Alerjik reaksiyon
  • Yorgunluk ve güçsüzlük
  • Baş ağrıları
İLAÇ TEDAVİSİNİ ALMA

İlaç tedavisinde doktorunuzun verdiği talimatları izlemeniz önemlidir. Bir dozu almayı unutursanız, hatırladığınızda mümkün olduğu kadar çabuk almaya çalışınız ve aksattığınız dozun telafisi için asla iki doz almayınız. İlaç dozlarını sıklıkla aksatmak hastalığınızın kontrol edilme ihtimalini azaltır ve tedavi sonuçlarını tehlikeye atabilir.

Tedavi, genellikle uzun süre devam eder. İnterferonla tedavi hastalığa göre 24-48 hafta arası sürebilir. İstenilen sonuca ulaşmadan tedaviyi bitirmek hastalığın yeniden nüksetmesine neden olabilir. Doktorunuzla konuşmadan tedavinizi asla durdurmayınız.
Son Güncelleme : 21.01.2024 00:21:14
Hepatit B Tedavisi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Hepatit B Tedavisi Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Hepatit B Tedavisi"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Hepatit B Hastaları Nasıl Beslenmeli
Hepatit B Hastaları Nasıl Beslenmeli
Hepatit B hastaları nasıl beslenmeli, karaciğer iltihabı olan hepatit, hayati bir organın olumsuz etkilenmesine neden olur. Hepatit kronik bir hale gelirse, siroz ve karaciğer kanserine neden olabilir. Özellikle erken teşhis edilen hastalıklar daha k...
Hepatit B Taşıyıcı
Hepatit B Taşıyıcı
Hepatit B taşıyıcı, kişiler hepatit b mikrobunu vücudundan atamayıp tüm yaşamı boyunca taşıyan kişilerdir. Taşıyıcı kişiler virüsü yaşamları boyu taşıdıkları için bu virüsü etrafındaki kişilere bulaştırma riskleri oldukça yüksektir. Hepatit B taşıyıc...
Anti Hbs Nedir?
Anti Hbs Nedir?
Anti HBS nedir? Anti hBS; Hepatit B yüzey antikoru kavramının diğer ismidir. Anti HBS; Hepatit B yüzey antijenini nötrleştirmek amaçlı beden aracılığıyla üretilen koruma amaçlı proteinin ismidir.Anti HBS Testi Pozitif Olması Ne Manaya Gelir?Anti HBs ...
Hepatit B Aşısı
Hepatit B Aşısı
Hepatit B aşısı olması gerekenlerHepatit B hastalığının bilinmeyen bulaşma koşulları da dikkate alındığında, tüm bebekler, çocuklar, gençler, sağlık personeli, hemodiyaliz hastaları, damardan ilaç kullanmak zorunda olanlar ve hemofili hastaları hepat...
Kronik Hepatit B
Kronik Hepatit B
Kronik hepatit b, hastalığı karaciğerdeki hücrelerin iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir sağlık problemidir. Hepatit b hastalığının akut yani kronik hale gelmesi sonucu ortaya çıkan bu problem hafif bir hastalık olarak ortaya çıkar ancak hastanın ...
Hepatit B Testi
Hepatit B Testi
Hepatit B Testi, sağlık ocaklarında doktor tarafından gerek görüldüğünde istenen basit bir kan paneli testidir. Kan örneği, doktor ofisinde basit bir şırınga işlemi ile alınabilmektedir. Hepatit B Kan Testi, üç aşamada talep edilebilen bir paneldir. ...
Anti Hbs
Anti Hbs
Anti hbs, Hepatit B varlığını tespit etmek için uygulanan birkaç tane farklı test vardır. Yabancı proteinlerden korunabilmek için vücut doğal olarak antikor üretir. Viral antijenleri tespit etmek için birkaç tane test uygulanır. Bu testlerden biri de...
Akut Hepatit B
Akut Hepatit B
Akut hepatit B, hafif bir rahatsızlıktan yaşam boyu sürecek siroz ve karaciğer kanseri gibi hastalıklara neden olabilen bir karaciğer hastalığıdır. Bu rahatsızlık hepatit B virüsü HPV ile oluşmakta, akut ve kronik olarak gelişmektedir. HPV virüsünün ...
Hepatit B Bitkisel Tedavisi
Hepatit B Bitkisel Tedavisi
Hepatit b bitkisel tedavisi, Hepatit B, virüsünün (HBV) meydana getirdiği bir enfeksiyon hastalığıdır. Dünyada en çok görülen enfeksiyon hastalıklardan biri olan hepatit B, dünyadaki önde gelen dokuzuncu ölüm nedenidir. Hepatit B, kan ve cinsel yolla...
Akut Hepatit B Tedavisi
Akut Hepatit B Tedavisi
Akut hepatit B tedavisi, HPV ile enjekte olan hastalarda meydana gelen karaciğer hücre iltihabı olan hepatit B, virüsün alınmasıyla birlikte vücutta antikor oluşumuna bağlı olarak 4-8 hafta içinde kişinin kendini iyi hissetmesine neden olabilir. Yaşl...
Hepatit B Nedir ?
Hepatit B Nedir ?
Hepatit B nedir? Karaciğerlerde iltihap oluşmasına neden olan bir tür virüstür. Karaciğer vücutta birçok önemli görevi olan ana organlardan bir tanesidir. Farklı hastalıklar ya da mikrop, virüs gibi maddeler karaciğerin zarar görmesine neden olarak, ...
Hepatit B Belirtileri
Hepatit B Belirtileri
Hepatit B, değişkenlik gösteren bir hastalık olup, ömür boyu süren, siroz ve karaciğer kanseri gibi etkenlere yol açan, oldukça farklı sonuçları olan bir karaciğer rahatsızlığıdır. Hepatit B'nin oluşumu, Hepatit B virüsünden kaynaklanmaktadır. Kişile...

 

Hepatit B Hastaları Nasıl Beslenmeli
Hepatit B Taşıyıcı
Anti Hbs Nedir?
Hepatit B Aşısı
Kronik Hepatit B
Hepatit B Testi
Anti Hbs
Akut Hepatit B
Hepatit B Bitkisel Tedavisi
Akut Hepatit B Tedavisi
Hepatit B Nedir ?
Hepatit B Belirtileri
Hepatit B
Hepatit B Nasıl Bulaşır
Hepatit B Tedavisi
Popüler İçerik
Hepatit B
Hepatit B
Hepatit B, karaciğeri etkileyen hafif bir rahatsızlıktan yaşam boyu sürecek olan siroz ve karaciğer kanserine kadar gidebilecek olan bir karaciğer has...
Hepatit B Nasıl Bulaşır
Hepatit B Nasıl Bulaşır
Hepatit B visüsünün HİV virüsüne kıyasla tam 100 kat daha yoğun şekilde kan plazmasında bulunduğunu bilmelisiniz. Bu demektir ki aynı miktar kanın siz...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Hepatit B Hastaları Nasıl Beslenmeli
Hepatit B Taşıyıcı
Anti Hbs Nedir?
Hepatit B Aşısı
Kronik Hepatit B
Biyopsi İşlemi
Hbsag Eliza Testleri Doğrumu
Tıbbi Sorumluluk Reddi
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Biyopsi İşlemi
Hbsag Eliza Testleri Doğrumu
Yardım Sayfaları
Tıbbi Sorumluluk Reddi
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024