{ "title": "Akut Hepatit B Tedavisi", "image": "https://www.hepatitb.gen.tr/images/akut-hepatit-b-tedavisi.gif", "date": "18.01.2024 22:54:31", "author": "Erensoy", "article": [ { "article": "
Akut hepatit B tedavisi, HPV ile enjekte olan hastalarda meydana gelen karaciğer hücre iltihabı olan hepatit B, virüsün alınmasıyla birlikte vücutta antikor oluşumuna bağlı olarak 4-8 hafta içinde kişinin kendini iyi hissetmesine neden olabilir. Yaşlı kişilerde ise belirtiler daha ağır olabilir. Hastaların bir kısmında kanda ve karaciğerde hepatit B virüsü tespit edilebilir. Bu tür hastalar kronik seyirde hepatit B etkisinde olanlardır. Bunların karaciğer enzimlerinde de yükselme belirlenir. Bazı hastalarda belirti olmadan, yıllarca virüsle yaşam sürme etkisi olabilir. Hastaların bir kısmında ise başlangıçta bazı belirtiler görülebilir. Bunların arasında vücutta halsizlik, hafif ateş, baş ağrısı, iştahsızlık, bulantı ve kusma, karaciğerde ağrı ve hassasiyet, kabızlık ve ishal, kaslarda ve eklemlerde ağrı, ciltte kızarıklık gibi etkiler görülebilir. Bu belirtiler görüldüğünde, hastaların mutlaka doktora giderek hepatit B ile ilgili testleri yaptırması gerekir. Bu hastalığın tedavisine ne kadar erken dönemde başlanırsa, tedavinin etkinliği sağlanır. Bu hastalığın ölümcül sonuçları olduğundan, ihmal edilmemesi gerekir. Hepatit B bulaşıcı olduğu içinde, hastanın çevresi için tehlikelidir.

Akut hepatit B tedavisi nasıl yapılır?

Evde tedavi: Rahatsızlığın spesifik bir tedavisi olmasa da alınması gereken önlemlerle tedavi edilmeye çalışılır. Hastanın ev tedavisi içinde, aktivitelerin yavaşlatılması, yorucu hareketlerden kaçınması gerekir. Yorulduğunu hisseden kişiler, hareketlerini yavaşlatıp dinlenmelidir. Evde hastanın yatak istirahati yapması zorunlu olmasa da yorgun olduğunu hisseden hastaların yatarak dinlenmesi uygun olur. Bu süreçte hastaların okula gitmemesi gerekir. Ağır egzersizlerden kaçınmaları uygun olur.

Akut hepatit B hastalarında beslenme: Hastaların tedavisinde önemli bir yere sahip olan beslenme için, uygun olan diyetin uygulanması gerekir. Akut hepatit B diyeti sırasında hastaların yeteri kadar sıvı alımı yapmaları gerekir. Hastalarda bulantı ve kusma nedeniyle fazla miktarda sıvı kaybı olacağından, bunu yerine koyulması gerekir. Bu konuda doktorlar protein açısından düşük ve kalori oranı yüksek bir diyet önermektedir. Hastalar içtiklerinde rahatsızlık duymazsa, doğal meyve suları da içilebilir. Yemeklerinin içine çorbayı ilave edebilirler. Yiyeceklerinin arasından yağlı olanları, kızartmaları, kuruyemişleri, şarküteri ürünlerini, salamura besinleri mutlaka çıkarmaları gerekir. Hastaların tedaviye yardımcı olmak için, bu dönemde karaciğerdeki hasarı arttıracak ve karaciğer iltihabını ilerletecek ilaçları kullanmaması gerekir. En doğru olan ilaç kullanımında, doktora danışmak olacaktır. Hepatit B hastaları alkol kullanımından en az 4-5 ay uzak durmalıdır. Uygulanan tedavi yollarıyla hepatit B virüsü vücuttan tamamen yok edilemez. Ancak virüs kontrol altına alınır ve karaciğer yetmezliği, karaciğer kanseri gibi etkilerden uzaklaşılmasına yardımcı olur.
" } ] }