{ "title": "Akut Hepatit B", "image": "https://www.hepatitb.gen.tr/images/akut-hepatit-b.gif", "date": "19.01.2024 18:17:52", "author": "Zeyyan", "article": [ { "article": "
Akut hepatit B, hafif bir rahatsızlıktan yaşam boyu sürecek siroz ve karaciğer kanseri gibi hastalıklara neden olabilen bir karaciğer hastalığıdır. Bu rahatsızlık hepatit B virüsü HPV ile oluşmakta, akut ve kronik olarak gelişmektedir. HPV virüsünün enjekte olmasıyla kişide akut hepatit B enfeksiyonu oluşur. Altı aydan daha uzun süre devam ettiğinde ise enfeksiyon kronik bir hal alır. Bu durumda kişi yaşam boyu enfeksiyonun etkisinde kalır. Hepatit B etkisinden korunmak için, mutlaka aşı yapılmalıdır.

Hepatit B (HPV) virüsü nasıl bulaşır?

HPV kişinin vajina sıvısına, kanına ya da diğer vücut sıvılarına girmesi sonucunda bulaşır. Bulaşma aşağıdaki yollarla olabilir;
HPV enjekte olduğu düşünüldüğünde, hemen doktora gidilmelidir. Tedavinin etkin olması için, en kısa sürede başlanmalıdır.

Hepatit B (HPV) hangi yollarla bulaşmaz?

Virüs aynı kaptan yemekle, suyu ya da gıdaların ortak tüketilmesiyle, öpüşmek, sarılmak, öksürmek, tokalaşmak, aynı tuvaletin kullanılmasıyla, aynı araçta yolculuk etmek, aynı oyuncaklarla oynamak gibi eylemlerle bulaşmaz.

Akut hepatit B belirtileri nedir?

Yeni meydana gelen hepatit B kişide herhangi bir belirti vermeyebilir. Özellikle çocuklarda belirtisiz ilerleme gösterebilir. Yetişkinlerde ise %70 oranında belirti göstererek seyreder. En fazla görülen belirtiler arasında;
Hepatit B bulaştıktan sonra yaklaşık olarak 90 günde ortaya çıkmaktadır. Bu süre 6 haftayla 6 ay arasında değişim gösterebilir. Belirtiler kişide birkaç hafta etkili olabilir. Bazılarında 6 ay kadar etkili olabilir. Bu hastalığın bulaşıcı etkisi bulunmaktadır.

Akut hepatit B (HPV) bulaştıktan sonra neler olur?
Akut hepatit B açısından riskli olan kişiler kimlerdir?
Akut hepatit B tedavisi nasıl yapılmaktadır?

Bu hastalar için kesin bir tedavi bulunmasa da yatak istirahati ile sulu gıdalarla yapılan beslenme uygun olur. Ancak bazı hastaların hastaneye yatırılarak tedavi edilmesi gerekebilir.

Akut hepatit B hastalığından korunma yolları nelerdir?

Vücuda virüs bulaşmadıysa, en etkili yöntem aşılanmadır. Aşılama %90-95 kadar koruyucu etkiye sahiptir. Hastada antikor seviyesi uygunsa, aşının koruyucu etkisi de %100 oranında olur. Fakat taşıyıcı ya da aktif hasta olanlara aşılama yapılamaz. Üç doz halinde uygulanan aşılamada, ilk dozun ardından bir ay sonra ikinci doz uygulanır. Bundan beş ay sonra üçüncü doz uygulanır.
" } ] }