{ "title": "Anti Hbs", "image": "https://www.hepatitb.gen.tr/images/anti-hbs.jpg", "date": "20.01.2024 02:00:43", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Anti hbs, Hepatit B varlığını tespit etmek için uygulanan birkaç tane farklı test vardır. Yabancı proteinlerden korunabilmek için vücut doğal olarak antikor üretir. Viral antijenleri tespit etmek için birkaç tane test uygulanır. Bu testlerden biri de Hbs testidir. Hepatit B aşısı yaptırmadan önce mutlaka anti Hbs testi yapılır. Eğer test sonucu negatif çıkarsa Hepatit B aşısı bu doğrultuda yapılır.

Hepatit B yüzey antikoru yani anti-HBS testi hastalık için en çok kullanılan testlerdendir. Test sonucunda varlığı tespite dilmişse HBV virüsüne daha önceden maruz kalındığını gösterir. Ancak alınan virüs artık varlığını sürdüremediği için virüs başka kişilere bulaşmaz. Vücut tarafından üretilen antikorlar vücudu HBV enfeksiyonlarına karşı korur. HBV virüsüne maruz kalınması haricinde antikorlar bir aşılamadan sonra da oluşabilir. Anti HBS testi aşılanma ihtiyacı olup olmadığını tespit etmek için de uygulanır ya da hastalığa karşı aşılanmanın tamamlandığını veya enfeksiyonu takip etmek için de uygulanır.

Anti Hbs testi Elisa yöntemi kullanılarak uygulanan bir test türüdür. Test pozitif çıkmışsa Hepatit B'ye karşı bağışıklık kazanıldığını ifade eder. Bunun anlamı ise asla bir hastalık değil, Hepatit B'ye karşı korunuyor olmaktır. Anti Hbs pozitifliği Hepatit B aşısı ya da hastalık geçirilerek oluşmuş göstermiş olabilir. Bu durumu anlamak ve aydınlığa kavuşturmak için Anti HBc Ig G testlerine ihtiyaç duyulur. Bu testin sonucu pozitif çıkmışsa virüs alınmış ve hastalık sonrası bağışıklık kazanılmış demektir.

Kişi Hepatit B aşısı yaptırmış ya da hastalığa maruz kalmışsa Anti Hbs testi her zaman pozitif çıkar. Aynı zamanda Hepatit B ile farklı bir virüsün varlığı söz konusu ise uygulanan test hemen sonuç vermeyebilir.
" } ] }