{ "title": "Hepatit B Aşısı", "image": "https://www.hepatitb.gen.tr/images/hepatit-b-asisi.jpg", "date": "18.01.2024 22:42:10", "author": "Sevgen", "article": [ { "article": "
Hepatit B aşısı olması gerekenler

Hepatit B hastalığının bilinmeyen bulaşma koşulları da dikkate alındığında, tüm bebekler, çocuklar, gençler, sağlık personeli, hemodiyaliz hastaları, damardan ilaç kullanmak zorunda olanlar ve hemofili hastaları hepatit B aşısı olmalıdırlar. Ayrıca kendisinin tehlike altında olduğunu hisseden herkes hepatit B aşısı olabilir.

Hepatit B aşısının koruyuculuğu

Uygun şartlarda ve usulüne uygun bir şekilde yapıldığında hepatit B aşısıyla, erişkin yaşlarda aşılananların %90'ından fazlasında, yeni doğanların aşılanmasında ise %100 oranında hepatit B hastalığına karşı bağışıklık edinildiği bilinmektedir.

Hepatit B aşısının içeriği

Mevcut aşıların hepsi hepatit B zarf proteini içerir. Hepatit B aşıları üç zarf proteininden oluşur. Hepatit B aşıları;
Hepatit B aşısından önce

Herhangi bir test yaptırılmadan hepatit B aşısının yapılmasında hiçbir tıbbi sakınca bulunmamaktadır. Hepatit B aşısı pahalı bir aşıdır ve 3-4 defa yapılması gerektiği için, kişinin daha önceden virüsle temas edip bağışıklık olduğunun belirlenmesi, hepatit B aşısının gereğini ortadan kaldırabilir. Bu kişiler zaten doğal yollarla bağışıklık kazanmışlardır ve bu yüzden hepatit B aşısı zorunluluğu ortadan kalkar. Kanlarında yüksek dozda hepatit B virüsü bulunan taşıyıcı ve kronik hastalara da hepatit B aşısının yapılmasının gereği yoktur.

Hepatit B aşısından sonra

Hepatit B aşısının %95-100 oranında bağışıklık kazandırdığı bilindiği için özellikle geniş kapsamlı aşılama programlarında bir tetkik yapılması genellikle gerekmemektedir.

Hepatit B aşısının yan etkileri nelerdir?

Günümüzde uygulanan hepatit B aşıları, genetik recombinant teknolojisi ile daha çok maya hücrelerinde üretilmekte olduğu için bu aşılar hepatit B virüsü taşımamaktadır. Sadece hepatit B virüsünün saflaştırılmış bir parçası maya hücrelerinde kodlanarak üretilmektedir. Bu nedenle teorik ve pratik olarak hepatit B virüsü riski söz konusu olmamaktadır. Yalnızca yüksek ateşli hastalıklar sırasında ve aşının içeriğine karşı alerjisi bulunan kişilerde hepatit B aşısı kullanılmamalıdır. Bu durumlar zaten tüm aşılar için gerekli olan durumlardır. Günümüzde kullanılan hepatit B aşısının ciddi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Ender olarak cilt üzerinde kızarıklık ve hafif ağrılar görülebilir.

Hepatit B hastalığına yakalanmış olanların ve daha önce 3 doz hepatit B aşısı yaptırmış ve uygun antikor yanıtı vermiş olanların hepatit B aşısı olmasına gerek yoktur. Aynı zamanda aşılama, taşıyıcılara veya aktif hepatit B hastası olanlara yapılamaz. Yüksek ateşi olan ve şiddetli soğuk algınlığı geçirenlerde ise hepatit B aşısının kişilerin bu durumlardan kurtulmalarına kadar yapımının ertelenmesi tavsiye edilmektedir.

Hepatit B aşı programı

Hepatit B aşı programı, toplum içerisinde hepatit B hastalığını engellemeye yöneliktir. Yeni doğan tüm bebeklerin hepatit B aşısı olması büyük önem taşımaktadır. Ciddi aşılama programı uygulayan ülkelerde hepatit B virüsü taşıyanlar önemli oranlarda azalmaktadır. Aşı uygulaması genellikle çocuklarda 0., 1., 2 ve 12. Aylarda pazı adelesinin dış üst tarafına yapılır.
" } ] }