{ "title": "Hepatit B Hastaları Nasıl Beslenmeli", "image": "https://www.hepatitb.gen.tr/images/hepatit-b-hastalari-nasil-beslenmeli.gif", "date": "19.01.2024 00:22:59", "author": "Hüsamettin", "article": [ { "article": "
Hepatit B hastaları nasıl beslenmeli, karaciğer iltihabı olan hepatit, hayati bir organın olumsuz etkilenmesine neden olur. Hepatit kronik bir hale gelirse, siroz ve karaciğer kanserine neden olabilir. Özellikle erken teşhis edilen hastalıklar daha kolay tedavi edilebilir. Akut hepatit yani yeni enfekte olmuş hastalıkta uygulanacak spesifik bir tedavi olmadığından, hastaların beslenmesine çok dikkat etmesi gerekir. Hastalarda karaciğer fonksiyonu kısıtlanmadığı sürece, özel bir diyete ihtiyaç duyulmasa da besinlerin özenle seçilmesi gerekir. Karaciğere faydalı olacak yiyecekler tüketilmelidir. Karaciğerin fonksiyonunun kısıtlanması halinde, hastaların protein ve tuz alımını kısıtlamalarında fayda vardır. Ayrıca alkolü tamamen kesmeleri gerekir.

Hepatit B hastalarında beslenme

Hastaların öncelikle düzenli ve dengeli bir şekilde beslenme düzeni olmalıdır. Özellikle tüm yeşil ve sarı sebzeler diyet listesinde bulunmalıdır. Sebzeler içindeki enginar, içindeki silymarin maddesiyle karaciğerdeki hücrelerin hasar görmesine engel olmaktadır. Ayrıca magnezyum, fiber, C vitamini ve folat sayesinde hem karaciğer hastalıklarında hem de kanser gelişimini önlemede faydalıdır. Karnabahar, lahana, kabak, nane, havuç, böğürtlen, soğan, ıhlamur, adaçayı, kuru üzüm, incir, turunç, portakal, elma gibi yiyecekler ile yağdan fakir olan, kolesterolü düşük, fiber oranı yüksek olan gıdalar karaciğer için çok faydalıdır.

Deve dikeni veya yabani enginar olarak tanınan silybum marianum bitkisinden elde edilmiş milk thistle, içeriğinde karaciğerin dostu olan silidianin, silibin ve silikristin içermektedir. Silimarin karaciğerde hücre yapısını değiştirip, toksinlerin hücrenin içine girmesine engel olur ve hücrenin içindeki polimeraz A etkisini uyarıp karaciğer harabiyetini antagonize etmektedir. Karaciğer hastalıklarında tedaviye yardımcı ve koruyucu olduğu için önerilmektedir. Bağışıklık sistemini güçlendiren Silimarin, serbest radikallere karşı güçlü antioksidan etkiye sahiptir. Echinacea kökü ise immün sistemini virüslere karşı korumaya yardımcıdır.

Kan şekerinde yükselme olmayan hastalar ılık su, limon ve bal karışımı ya da yağsız sütle bal karışımını karaciğer sağlığı için tüketmelidir. Ancak hastaların demir oranı yüksek olan pekmez gibi yiyecekleri fazla tüketmemesi gerekir.

Hastaların öğünlerini günde 5-6 defa olarak düzenleyerek, aç kalmamaya çalışmaları gerekir. Ayrıca yemek sırasında küçük miktarlar tüketilmelidir. Hepatit hastalarında öncül enerji gereksiniminde kompleks karbonhidrat içeren tahıllar, sebze ve meyveler tüketilmelidir. Bunlar sindirimi kolay besinlerdir. Tahıl ürünlerinden ekmek, pirinç, tahılla hazırlanmış kahvaltılık ve makarna tüketimi yapılabilir. Günlük yağ tüketimi ise 6 çay kaşığını geçmemelidir. A vitamini ve demir başta olmak üzere, vitamin ve mineraller yüksek dozlarda alınmamalıdır.

Hepatit B hastalarının dikkat etmesi gerekenler nelerdir?
" } ] }