{ "title": "Hepatit B Nasıl Bulaşır", "image": "https://www.hepatitb.gen.tr/images/hepatit-b-nasil-bulasir.jpg", "date": "20.01.2024 11:17:42", "author": "Kayyum", "article": [ { "article": "
Hepatit B visüsünün HİV virüsüne kıyasla tam 100 kat daha yoğun şekilde kan plazmasında bulunduğunu bilmelisiniz. Bu demektir ki aynı miktar kanın sizin kanınıza ya da mukoza tabakanıza temas etmesiyle hepatit B kapma ihtimaliniz 100 kat daha fazladır. Hepatit B virüsü kapmak için çeşitli yollar vardır bunlar;

Dövme yaptırmak ya da piercing, küpe tarzı objeler için vücudunuzu delme yoluyla

Dövmeciye gittiğinizde ya da vücudunuzu delmek için bir kşiye başvurduğunuzda o kişiye birtakım sorular sormalı ve o kişiden belli belgeleri istemelisiniz (Temizlik ve hijyen şartlarına uygunluğunun denetlendiğine dair belgeler). Ayrıca bu ortamların yeterince sterilie edilmiş objelerle yapıldığından yeterince emin olmanız lazımdır.

Korunmasız ilişki yoluyla

Karşı cinsle ya da hemcinsle gerçekleştirdiğiniz cinsel ilişki sırasında kondom kullanmak o kişiyi yeterince tanısanız dahi gereklidir; çünkü hepatit B virüsü bulaştığı kişide yıllarca pasif halde bulunabilir ve hiçkimse belirtileri henüz nüksetmediği için enfekte olunduğundan haberdar olmayabilir. Bu sepeple 40 yıllık tanıdığım dediğiniz kişiyle dahi olsa cinsel ilişkide prezervatif şart!
İlaç için kullanılan gereçlerin paylaşımı

Eğer iğne, tüp, hortum, amelliyat araç gereçleri gibi objeleri sterilize etmeden paylaşırsanız ve karşınızdaki kişi hepatit B virüsünü taşıyor ise çok büyük ihtimalle sizde enfekte olursunuz.

Kan nakli vasıtasıyla enfekte olmak

Ülkemizde kızılay ve türevi kurumların yaptığı kan bağışları sırasında her ne kadar hepatit B testi yapılıyor ise de siz aklınızda bulundurun ki kan nakil işlemini Hepatit B kontrolü olmaksızın yaparsanız ve karşınızdaki kişi hepatit B taşıyorsa kesinlikle enfekte olurusnuz.

Şahsi eşyaların, objelerin başkaları tarafından kullanılması

Unutmayın ki diş fırçaları, tıraş bıçakları, hamilelik tesleri ve benzeri delici, kesici, insan vücuduyla yakın temas eden (Mukozalar ve kan kısmına) her türlü obje tanımadıklarınızla paylaşım hususunda dikkat edilmesi gerekmektedir.

Cerrahi müdahaleler sırasında amelliyat araç gereçlerinin yeteri kadar sterilize edilmemesi

Az önce bahsettiğim üzere bu husus da akılda bulundurulması gereken konudur fakat bu konuda sorumluluk hekimlere ve tıbbi müesseselere düşmektedir. Zira sizin de aklınızda bulunması onların yapacağı hatalara karşı uyarı ya da dava yoluna gitmek husunda önemlidir.

Hepatit B virüsü hangi yollardan bulaşır derseniz öncelikle kan yoluyla bulaşan bir virüs olarak bilinir. İkinci olarak kan dışında vücut sıvılarından vajinal sıvı, meni ve anüs tabaksından bulaşma ihtimali bulunmaktadır. Bunun dışında az miktarda dahi kan temas etmiş olan enfekte olmuş diğer vücut sıvılarından bulaşabilir. Son olarak göz yaşlarından, anne sütünden, terden bulaşma riski yüksektir. Yine bu sıvılara karşı dikkatli olmak gerekirsede bu sıvılar tam amnasıyla enfekte edici kategoride sayılmaz çünkü burada önemli olan viral yükü yüksek olan sıvılardır. Bu son saydığımız bu kapsama girmemekte. Bunu diğer enfekte olmuş insanlara karşı temkinli fakat aşırı paranoyak davranmamaız; onlarla ölçülü ve sağlıklı iletişim geçirebilmemiz adına iyice vurguladım. Aksi halde gereksiz kuruntular ve mesafeler toplumun huzuruna ve psikolojik sağlığınada zarar verebilir.
" } ] }