{ "title": "Hepatit B Nedir ?", "image": "https://www.hepatitb.gen.tr/images/hepatit-b-nedir.jpg", "date": "21.01.2024 06:08:52", "author": "Taflan", "article": [ { "article": "
Hepatit B nedir? Karaciğerlerde iltihap oluşmasına neden olan bir tür virüstür. Karaciğer vücutta birçok önemli görevi olan ana organlardan bir tanesidir. Farklı hastalıklar ya da mikrop, virüs gibi maddeler karaciğerin zarar görmesine neden olarak, fonksiyonlarını tam olarak yerine getirmesini engeller. Karaciğere zarar veren virüslerden olan Hepatit Bnin Neden olduğu hastalık çok ciddi boyutlara ulaşarak ağır tablolara neden olabilir. Vücuda giren virüs karaciğere konumlanarak, üremeye başlar, zaman ilerledikçe karaciğerde bazen geçici, bazen kalıcı enfeksiyonların oluşmasını sağlar. Hepatit B, bulaşıcı özelliği olan bir ve ülkemiz genelinde ağır sağlık sorunlarına neden olabilecek bir hastalık türüdür.

Hepatit B, çoğu kişide herhangi bir şikâyete neden olmadan gelişir ve 1-2 ay içerisinde kendiliğinden kaybolabilir. Bazı vakalarda kan alma ve rutin tarama sırasında tesadüfen fark edilebilir. Bazen de kronik bir hal alarak farklı hastalıkların açığa çıkmasında rol oynayabilir. Hepatit B, siroz, sarılık ve karaciğer kanseri gibi çok ciddi hastalıklara yol açabilir. Hastalık 6 ay ya da daha uzun bir dönemdir devam ediyorsa Hepatit B kronik bir hal almış demektir. Hastalığın kuluçka dönemi 2-6 ay kadardır. Kuluçka döneminden sonra hastalıktan dolayı birtakım belirtiler ortaya çıkabilir.

Hepatit B Belirtileri Nelerdir?
Bu tür belirtiler birçok hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Ancak yapılan tetkiklerde karaciğerde enzim oranının artması, karaciğerde ağrı ve sarılık hepatit B belirtileridir.

Hepatit B Nasıl Bulaşır?

Hepatit B bulaşıcı özelliği çok kolay bir hastalıktır. Bulaşma yolları;
Ayrıca sıralanan bulaşma nedenleri haricinde, ortak kullanım araçları, dövme yaptırma, sünnet anında hijyenik olmayan aletler gibi daha birçok faktör nedeni ile Hepatit B bulaşabilir. Hepatit B hastalığı kronikleşmiş bir birey ile aynı evi paylaşmak hastalık için büyük risk oluşturmaktadır.

Hepatit B Hastalığında Kimler Risk Altındadır?
Hepatit B Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hepatit B kronikleşmiş ise en uygun tedavi seçeneği ilaç tedavisidir ve hasta sürekli doktor gözetiminde olmalıdır. Doktor hastanın karaciğerini takip ederek, karaciğerin fonksiyonlarını yerine getirip getirmediğini kontrol eder. Hepatit B hastalarına uygulanan tedavide hastaya interferondur ilacı reçete edilir. Bu ilaç sayesinde karaciğerin zarar görmesi ve oluşan virüslerin artması önlenir. Kronik Hepatit B nedeni ile ilaç tedavisine dahil olan hastaların çoğu tedaviye cevap verir. Ancak hastalık çok ilerlemiş ise bu ilaç ile tedavi pek başarılı olamaz.

Bir başka tedavi yöntemi ise enjekte yolu ile hastaya ilaç uygulamaktır. Bu tedavi yöntemi hastaların neredeyse %40 gibi bir oranında olumlu sonuçlar sağlar. Hastalığın tedavisi için ayrıca lamivudine adında bir ilaç daha kullanılır. Bu ilaç interferonla birlikte kullanıldığında daha fazla etki sağladığı gibi tek başına da kullanımı tercih edilebilir. Ancak bu ilacın kullanımı kesildikten sonra virüs tekrar aktifleşebilir.

Akut olarak gerçekleşen Hepatit B hastalığının tam olarak iyileştirici bir tedavi yöntemi yoktur. Ancak hastanın yakınmalarını hafifletecek ve rahatlatacak uygulamalar ile hasta rahatlatılabilir. Ayrıca bu hastalığa maruz kalan kişilere alkolden kaçınması ve bol meyve suyu tüketmesi önerilir.
" } ] }