{ "title": "Hepatit B Taşıyıcı", "image": "https://www.hepatitb.gen.tr/images/hepatit-b-tasiyici.jpg", "date": "21.01.2024 04:53:29", "author": "Leyân", "article": [ { "article": "
Hepatit B taşıyıcı, kişiler hepatit b mikrobunu vücudundan atamayıp tüm yaşamı boyunca taşıyan kişilerdir. Taşıyıcı kişiler virüsü yaşamları boyu taşıdıkları için bu virüsü etrafındaki kişilere bulaştırma riskleri oldukça yüksektir. Hepatit B taşıyıcı kimselerin hastalık durumları hepatit b hastalarına göre farklılık gösterir. Fark taşınan ve hastalığa neden olan virüsün karaciğerde görülen değişikliklerdir. Hepatit B taşıyıcılarının bir kısmının karaciğerinde değişiklik olmazken bazılarının karaciğer hücrelerinde hasar oluşabilmektedir. Hepatit B taşıyıcısı olanların bir kesiminde yıllar sonra siroz ya da karaciğer kanseri görülebilmektedir. Hepatit b virüsü sigaradan sonra kansere en çok neden olan etkendir. Hepatit B taşıyıcılığı halk arasında gizli sarılık hastalığı olarak bilinmektedir. Hepatit b hastalığına yol açan virüsü taşıyanların %6 ile %7'lik bir bölüme denk gelenlerin vücudunda hastalık yapan virüs tam olarak uzaklaştırılamadığı için Anti HBs adı verilen antikor oluşamaz. Bu durumda genelde Hepatit B taşıyıcısı kişilerin çoğunda önemli bir sağlık sorunu oluşmaz. Ancak bazı durumlarda taşınan virüs aktif hale gelebilir ve siroz gibi riskli durumlar oluşabilir.

Hepatit B taşıyıcıları virüsü etrafındakilere yaymamak için neler yapabilirler

Hepatit B taşıyıcısı olan kişilerin hastalık virüsünü çevresinde olanlara bulaştırma riski yüksektir bu nedenle sosyal hayatlarında çok dikkatli olmak durumundadırlar. Hastalık mikrobu kişinin idrarında, menisinde, vaginadan salgılanan sıvıda ve az miktarda da olsa tükürüğünde bulunmaktadır. Bu da demek oluyor ki bu şekillerde başkalarına bulaştırılabilir.

Hepatit B taşıyıcısı ile aynı evde yaşayan tüm kişiler kan tahlili yaptırarak vücutlarında virüse karşı antikor yoksa aşı yapmalıdırlar.

Özellikle eşler yüksek risk altındadırlar. Bu nedenle erkeklerin prezervatif kullanmaları gerekir.

Hepatit B taşıyıcısı olan kişiler doktor ya da diş hekimine gittiklerinde durumlarını izah etmelidirler. Çünkü başka kişilere virüs bulaşmasına neden olabilirler.

Erkeklerin sakal tıraşı için berbere gitmemeleri, kadınlarında manikür ve pedikür gibi işlemlerini kuaförde yaptırmamaları gerekir.

Virüs kan yoluyla bulaşabileceği için kanama olan durumlarda kan bulaşan malzemeler çamaşır suyu ile temizlenmelidir.

Hepatit B taşıyıcıların az da olsa tükürüklerinde virüs olabileceği için çatal, bıçak ve kaşık gibi malzemeleri kullandıktan sonra iyice yıkanmalıdır.

Hepatit B taşıyıcısı kişilerin kullandığı çatal, bıçak ve diğer malzemeler bir çorba kaşığı çamaşır suyu içeren bir bardak suda 15 dk kadar bekletmek yeterlidir.

Hepatit B taşıyıcıları ile kucaklaşmak, tokalaşmak, el sıkışmak, aynı masada yemek yemek ya da yanaktan öpmek gibi durumlarda virüsü bulaştırmazlar.
" } ] }