{ "title": "Hepatit B", "image": "https://www.hepatitb.gen.tr/images/hepatit-b.jpg", "date": "19.01.2024 01:14:59", "author": "Işıkalp", "article": [ { "article": "
Hepatit B, karaciğeri etkileyen hafif bir rahatsızlıktan yaşam boyu sürecek olan siroz ve karaciğer kanserine kadar gidebilecek olan bir karaciğer hastalığına neden olan bir virüs ve hastalığın adıdır. Akut ya da kronik gelişme gösterebilir. Virüsün bulaşmasıyla enfeksiyon meydana gelir. Bu enfeksiyonun altı aydan fazla devam etmesi rahatsızlığı kronikleştirir. Kronikleşme enfeksiyonun oluştuğu yaşla alakalı bir durumdur. Yaşın artmasıyla kronikleşme azalmaktadır. Yani bebeklik çağında çok yüksek olan kronikleşme oranı, yaşın büyümesiyle azalmaktadır. Bundan korunmanın en iyi yolu aşılama yaptırmak olacaktır. Virüsün karaciğere yerleşmesiyle, karaciğerin tahribi söz konusu olur.

Hepatit B nasıl bulaşır?

Virüs semen, kan, vajina sıvısı ya da diğer vücut sıvılarıyla bulaşma özelliğine sahiptir. Aynı tabaktan yemek yemekten, aynı bardaktan su içmekten, öksürmekten, tokalaşmaktan, sarılmaktan, aynı tuvaleti kullanmaktan, aynı havuza girmekten hastalığın bulaşması söz konusu değildir. Kişilerin aşağıdaki aktiviteleri yapmasıyla, kişiden kişiye bulaşmaktadır.
Hepatit B belirtileri nelerdir?

Ülkemizde her on kişiden birinde gözlemlenen virüs, çoğunlukla belirti vermeden ilerleme gösterir. Normal tetkikler sırasında tespit edilen virüsün kuluçka süresi yaklaşık olarak 2-6 ay arasında değişmektedir. En sık rastlanan belirtiler şunlardır;
Hepatit B virüsü bulaştıktan sonra yaşananlar nedir?
Hepatit B açısından risk grubunda olanlar kimdir?
Hepatit B tedavisi nasıl yapılır?

Akut hastalar çoğunlukla yatak istirahati, sıvı beslenme şekli uygulamasıyla tedavi edilmektedir. Kronik hastalar ise mutlaka doktor gözetiminde tedavi edilmelidir. Bazı hastaların tedavi edilmesine gerek duyulmamaktadır. Tedavi için uygun ilaçlar bulunmaktadır. Bu şekilde hastalık kontrol altına alınarak, organ hasarı, karaciğer kanseri gibi etkilerin oluşması engellenmektedir. Virüs bu şekilde kontrol edilse bile, vücuttan tamamen yok edilememektedir. Hastaların alkolden kaçınması, karaciğere zararı olabilecek bitkisel ürünleri kullanmaması gerekir.

Hepatit B korunma yolları nedir?

Virüs vücuda girmediyse, en etkili korunma yolu aşılanmadır. Aşının %90-95 koruyucu etkisi bulunmaktadır. Eğer antikor seviyesi yeterli olursa bu koruyuculuk %100 oranına ulaşır. Taşıyıcı ve aktif hasta olan kişilere aşılama yapılmamaktadır. Aşılama üç doz halinde uygulanmaktadır. İlk dozun yapılmasından bir ay sonra ikinci doz yapılır. Beş ay sonra da üçüncü doz aşı yapılarak korunma sağlanır. Hızlı bir şekilde hareket edilmek durumunda kalınırsa, birer ay arayla 3 doz aşı yapılarak, 12. Ayda tekrar 4. Doz aşı uygulaması yapılır. Aşı sonrasında bölgede kızarıklık, şişlik, ağrı gibi semptomlar görülebilir. Bunlar hastalığın yanında önemsiz riskler olarak kabul edilir.
" } ] }